Zdražení MHD je opět ve hře

30.08.2023

Pražanům hrozí, že se v dohledné době opět dočkají zvýšení cen jízdenek v MHD. Připustil to například klíčový radní pro finance Zdeněk Kovářík z ODS. Podle něj náklady, které město na MHD vynakládá neustále rostou. "Budeme to muset řešit," uvedl doslova. V opačném případě by musel magistrát přistoupit k významným škrtům v jiných oblastech.

Potřebu zdražit již před tím avizoval ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski, s tím že rozhodnutí o jízdném není na dopravním podniku, ale právě na městských politicích.

Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) ještě v dubnu tvrdil, že vedení hlavního města zdražovat jízdenky MHD ani předplatní kupony neplánuje. Zdá se však podle dostupných informací, že realita bude nakonec jiná.

Podle Witowského je částečnou alternativou ke zdražení prodloužení intervalů spojů.

V metropoli naposledy zdražily jednotlivé jízdenky v roce 2021, kdy cena lístku na 30 minut se zvedla z 24 na 30 Kč a cena 90minutového lístku stoupla z 32 na 40 korun.