Zdravý rozum zvítězil. Do Plzeňské se vrací pruh pro auta

01.07.2021

Pražský magistrát vyhověl námitkám městské části Praha 5 a zrušil zúžení silnice na Plzeňské ulici u Motola.Návrat k původnímu provozu, kdy mohu auta využívat oba jízdní pruhy, Spolek pro krásnou a zdravou Prahu jednoznačně vítá. Návrat k původnímu provozu odstraní dopravní zácpy, dlouhé minuty popojíždějící vozidla, která produkují množství emisí.Dvouproudou silnici pod estakádou Kukulovy-Bucharovy magistrát svým rozhodnutím zúžil do jednoho pruhu a vytvořil zde parkovací stání a cyklopruh. Rozhodnutí ovšem napadla radnice Prahy 5. Narazilo rovněž na stížnosti občanů. Řešení způsobovalo další dopravní komplikace, zhoršování čistoty ovzduší. Cyklopruh byl přitom využíván jen minimálně, protože nejde o cyklisticky atraktivní trasu a málokomu by se chtělo na kole dýchat zplodiny z popojíždějících automobilů.Plzeňská ulice je dlouhodobě jednou z nejvytíženějších pražských dopravních tepen. Podle dostupných statistik zde denně projede několik tisíc aut. Cyklopruh byl navíc podle radnice Prahy 5 vlastně zbytečný, protože již před jeho zřízením byla odsouhlaseno povolení jízdy po vedlejším chodníku. Obdobně lze řešit i parkování.