Výměna zastávek - jde to zjevně i jinak

04.10.2022

Mezi našimi členy, příznivci a čtenáři budí značné, převážně negativní emoce plánovaná výměna přístřešků na zastávkách MHD za nové, které mají být místo tradiční červenožlutého provedení v černé barvě a Prahu má celá akce přijít na 110 milionů korun.

Zatím se zdá, že magistrát a jemu podřízené instituce výměnu nezvládají. Jak jsme již psali dříve, podle zkušenosti čtenářů i našich, zatím spíše dosavadní přístřešky pouze mizí a nové většinou potom chybí.

Naši členové upozorňují také upozorňují, jak řeší podobnou infrastrukturu MHD jinde. Příkladem může být třeba španělská Malaga, jak dokládají přiložené fotografie. Zde jsou nové přístřešky vyrobeny převážně z nerezové oceli, což sice může být o něco dražší v pořizovacích nákladech, ale rapidně se sníží náklady na údržbu a o mnoho se prodlouží jejich životnost. Vzhledem ke zmíněné částce, kterou hodlá Praha na výměnu vynaložit a jež budí silné podezření z předražení zakázky, by podobná cesta stála minimálně za úvahu. Estetické srovnání obou provedení necháváme bez komentáře.