SMS jízda pokračuje

30.03.2023

Před nějakou dobou jsme psali o tom, jak je pražská MHD drahá a že Dopravní podnik hl. m. Prahy a.s. razí prapodivnou politiku drahých elektronických jízdenek, aby mohl preferovat nesmyslně drahé terminály. Prostě zatímco Vaše banka předpokládá, že máte mobilní telefon a všichni se snaží jít cestou minimalizace "papírové dokumentace", tak dopravní podnik bude tisknout jízdenku za každou platbu kartou, udržovat předtištěné lístky i automaty na lístky s různým stupněm zabezpečení holografickými prvky atd.

Skoro to celé nedávalo smysl, až do zveřejnění informace, že další zakázku na správu SMS jízdenek v letech 2023 - 2026 získala opět stejná společnost (Globdata - dříve Erika) a to za MAXIMÁLNÍ CENU, tedy dvě stě milionů korun, dokonce byla jediná, která se do tendru přihlásila.

Srovnávat Prahu s Berlínem, Mnichovem nebo Londýnem nemá cenu, prostě jdeme vlastní cestou "kluci sobě". Ale jak se říká: Psy štěkají, ale karavana jde dál.

Asi by se nemohlo stát nic horšího, než kdyby se konečně dopravní podnik začal chovat ekonomicky a myslel skutečně na efektivitu vynaložených finančních prostředků. Pražané si mezi tím mohou hrát na úspory v městském rozpočtu omezováním nepotřebných aktivit v kapitolách rozpočtu hlavního města.