Pražané chtějí tradiční zastávky v červené a žluté kombinaci

21.01.2022

V hlasování v naší anketě na našich facebookových stránkách o tom, zda mají mít zastávky MHD v Praze i v budoucnu dosavadní červeno žlutou podobu, nebo černou, jak se objevilo zřejmě "pokusně" například na Palackého náměstí, drtivá většina odpovídajících se vyslovila pro tradiční kombinaci městských barev. Tedy pro červenou a žlutou. Pro ni hlasovalo 77% účastníků ankety, kteří jednoznačně vyjádřili svůj názor. Opačně, tedy pro černou variantu, se vyslovilo 23 procent hlasujících.

Černá je dobrá, už je to tak?

Vedení Prahy se rozhodlo vyměnit přístřešky na zastávkách MHD. Jejich pořízení a instalace má v nejbližších dvou letech vyjít na téměř miliardu korun. A jak se zdá, s výměnou přístřešků se postupně sveze i výměna zastávkových označníků. Takový prototyp už můžeme vidět na Palackého náměstí. Nic proti modernizaci a instalaci chytrých řešení. Doba si to žádá. Ale proč ta černá barva?

Již sto let je v Praze symbolem MHD červená barva se žlutou, resp. jejími odstíny - můžeme to po celé generace vidět na tramvajích, autobusech i zastávkách MHD. Ve stálé expozici Muzea městské hromadné dopravy v Praze až na výjimky jiné barvy neuvidíme.

Proč jsme ochotni tuto tradici tak lehce bourat? Zeptal se někdo nás, Pražanů, zda s touto docela zásadní změnou souhlasíme? Zda chceme černé zastávky v Praze? A to budeme mít i černé tramvaje?