Praha dá 30 milionů za studii metra. Peníze na řešení ostudy na Zličíně nejsou?

04.10.2022

Magistrát zadá během podzimu vypíše zakázku na vypracování studie, jestli metropole potřebuje tzv. okružní metro. Vydá za ni 30 milionů korun z rozpočtu a její příprava bude trvat tři roky.

Pokud ze studie vyplyne, že linka metra, která povede kolem města a bude na jeho okrajích propojovat stávající linky. Cílem má údajně být odlehčit metru v centru.

Studie má mimo jiné posoudit "ekonomickou stránku výstavby a její společenský přínos". Nakolik bude možné studii brát za bernou minci je otázky, když sám náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), přiznává, že "náklady na okružní linku se nyní nedají odhadnout, protože bude záležet mimo jiné na použitých technologiích"

Nová linka by měla podle dřívějších vyjádření zástupců města vést z Nádraží Podbaba přes Dejvice, Smíchov, Dvorce, Budějovickou, Vršovice, Žižkov, Vysočany, Čakovice a poté v druhé fázi severně zpět do Podbaby. Podle prvotního návrhu by linka měřila asi 36 kilometrů a bylo by na ní 23 stanic, první část mezi Podbabou a Čakovicemi by měla 26 kilometrů s 18 stanicemi.

Je otázkou zda Praha potřebuje za současné ekonomické situace a s ohledem na problémy ve stávající MHD potřebuje studii za desítky milionů, pokud nebude cena "dodatečně navýšena" a nebylo by namístě vyžít tyto prostředky ve prospěch Pražanů jinde a jinak. Například na řešení katastrofální situace, na niž jsme upozorňovali, na stanici metra na Zličíně, která je ostudou města. Zvláště, když první možný termín vydání stavebního povolení pro první část okružního metra může být podle odhadů vydáno v optimálním případě v roce 2033.